O tym, jak ważne walory nie tylko smakowe, jak również i zdrowotne zawierają owoce- miały okazję przekonać się w praktyce nasi najmłodsi milusińscy z Oddziału Przedszkolnego w Krzu podczas zajęć dydaktycznych w dniu 11.10.2016r. Zgodnie z umową, dzieci tego dnia przyniosły tym razem do swojej sali, mnóstwo różnorodnych kształtem, wielkością, smakiem i fakturą owoców, które zostały przez nich ,,zużyte” do przygotowania przepysznych owocowych szaszłyków. Już od samego rana wszystkie maluszki ochoczo zabrały się do pracy. Wraz z wychowawcą- P. Magdaleną Nowak rozpoczęły przygotowania miejsc pracy. Większość z nich przybyła do przedszkola wyposażona w fartuszki kucharskie, plastikowe sztućce, deseczki…

. Uczniowie zostali podzieleni na kilka grup, spośród których kilkoro dzieci zajmowało się segregowaniem owoców na talerzyki, inni myli owoce, zaś pozostali przy pomocy (niewielkiej) kroili smakołyki. Całemu zdarzeniu towarzyszyła niezwykle miła i kulturalna atmosfera, której uwieńczeniem było samodzielne przygotowanie szaszłyków z ulubionych owoców ( kiwi, winogrona, jabłko, gruszka, śliwka, mandarynka, pomarańcza, banan…). Mam nadzieję, że dzięki takim dniom, jak ten- nasi milusińscy dostrzegą rolę owoców w naszym życiu i przyczynią się do wzbogacenia własnej diety o tego typu produkty.

WAŻNA INFORMACJA NIE TYLKO DLA DZIECI JAK I DLA DOROSŁYCH:

Analizując bardzo dokładnie najnowszy model piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej można stwierdzić, że zarówno warzywa i owoce zostały umieszczone jako najważniejsza grupa produktów spożywczych z racji  ich właściwości zdrowotnych. Dostarczają one bowiem cennych witamin, minerałów, polifenoli i błonnika pokarmowego. Według najnowszych badań naukowych- regularne jedzenie warzyw i owoców w istotny sposób zmniejsza zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Produkty te należy spożywać więc jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę, tych pokarmów, które spożywamy każdego dnia. Należy jednak podkreślić, iż cała ta idea tylko wtedy ma sens, gdy zachowamy realną proporcję: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce”.

 

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z naszą galerią przedszkolną.

opr.: Magdalena Nowak

   
© ALLROUNDER