23.05.2016 r. z wizytą do naszej szkoły przybyła pani Magdalena G. i jej "Chemiczne Rewolucje".  Znawczyni zdrowej kuchni i gustownego wystroju, walczyła z nauczycielką przyrody, mistrzynią wyszukanych potraw - Szybką Kunegundą. Panie w sposób humorystyczny i bardzo ciekawy wprowadziły dzieci w świat eksperymentów chemicznych, które wykorzystywane były przez prowadzące do przygotowywania potraw kulinarnych. Wspomagając się różnymi doświadczeniami chemicznymi, opowiadały o zdrowej żywności i procesach chemicznych związanym z jedzeniem. Prowadzące wyjaśniły pojęcia takie jak fermentacja i dyfuzja, zaprezentowały Masę Newtonowską i Perhydrol. Chemiczne Rewolucje "Na skróty" bardzo wszystkim się podobały.  Serdecznie dziękujemy za wspaniałą lekcję. Ciekawostki:
• nie łączyć w pożywieniu pomidora z ogórkiem, pomidora z serami – białym i żółtym, bo to powoduje odkładanie się kryształków wywołujących np. zapalenie stawów,
• chipsy są utwardzone perhydrolem, jak plastikowa butelka

opracowała: Małgorzata Rosińska-Adamiec

   
© ALLROUNDER