Skąd w sklepie bierze się chleb? Jak wygląda proces wypiekania chleba?Czy piekarz pracuje nocą? Aby poszukać odpowiedzi na te pytania uczniowie z kl. 1-4 wraz z paniami Kamilą Polaszek, Martą Podgajną i Beatą Igras 04 października  2024 r. udali się do piekarni  państwa Zubrzyckich w Kraczewicach. Po przybyciu na miejsce, wszyscy ubrali się w czepki ochronne i fartuszki. Właścicielka pani Mariola Zubrzycka zapoznała uczestników wycieczki z regulaminem zachowania się w piekarni i zasadami bezpieczeństwa, a następnie zaprosiła wszystkich uczestników wycieczki do najbardziej interesującego zajęcia, którym było  formowanie bułeczek przez każde dziecko pod okiem pani Zubrzyckiej  oraz  pana piekarza Kamila. Każdy wykonał pięć bułeczek: pierwsza, to chałka, druga- ptaszek, trzecia- zajączek, czwarta- precel, a piąta według własnej inwencji twórczej. Później można było  zobaczyć  proces wypiekania chleba oraz produkty, które są potrzebne do jego wypieku. Dzieci zaciekawiły ogromne maszyny, krajalnica i oczywiście potężny piec. Po ciężkiej pracy i zwiedzaniu piekarni  dzieci poczuły się głodne i  na drugie śniadanie z wielkim apetytem zajadały się bułeczkami maślanymi, które dostały od pani Marioli. Następnie właścicielka piekarni opowiedziała historyjkę "Od ziarenka do bochenka”. Mówiła  dzieciom  dużo o zdrowym odżywianiu , przestrzegała przed jedzeniem słodyczy  oraz zachęcała do czytania etykiet,jakie składniki zawiera dany produkt. W międzyczasie pan piekarz wyjął  z pieca wszystkie bułeczki. Wypieki  prezentowały się pięknie. Dzieci były zachwycone. Na koniec każdy uczestnik został odznaczony piernikowym medalem z napisem "Medal Honorowy”. Wypieki podpisane i zapakowane w pudełka po powrocie do szkoły zostały rozdane dzieciom. Po wizycie w piekarni przekonaliśmy się, że praca piekarza jest bardzo trudna. Chleb jest podstawowym składnikiem naszego pożywienia i choć spożywany codziennie nigdy się nie znudzi. Dziękujemy właścicielom piekarni za miłe spotkanie.

 Więcej zdjęć w galerii >>>Zdjęcia

   
© ALLROUNDER